Trecator prin viata altora – résumé


Le résumé en français

Et d’autres histoires, pour ceux qui lisent le roumain. Pour ceux qui ne le lisent pas, il faut absolument l’apprendre pour pouvoir lire les histoires! 😀

O falsă poveste de dragoste, cu bune și rele, cu eroi și ticălosi, despre cum trecem unii prin viata altora si, impreuna cu tara in care traim, prin lume. Despre cum poti fi fericit desi ai ajuns in carut cu rotile, pentru ca atunci cand aveai picioare zdravene doar te-ai tarat prin viata.

Cititorul care a trăit, măcar un timp, între hotarele României, știe că n-a fost nevoie să inventeze autorul nimic. Pentru ceilalți va fi o incursiune palpabilă într-o istorie pe care au avut norocul s-o cunoască doar din cărți. Viața bate mereu filmul sau literatura. În 110 ani, pe cât se întinde această ”radiografie” a României, ne-am dat peste cap, ne-am sucit și iar am luat-o de la cap. Ca neam. Cu puține bune și foarte multe rele. Cu destinul nostru personal, care este mereu legat de destinul celor din jurul nostru și care este clar determinat de locul nașterii și de locul unde-ți duci viața. Toate neamurile lumii au eroi și ticăloși, dar parcă la noi densitatea ticăloșiei a depășit în multe epoci media mondială. Protipendada comunistă, venită pe tancurile rusești, are și azi urmași care încă ne influențează destinele. Și nu se dau duși. Radiografia e blândă, cu un strop de umor, pentru că, nu-i așa, nici să ne luăm foarte în serios și în tragic nu ne este caracteristic.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s